hEsT


Häst är bäst

 


My name is Inga and Im from Sweden

Äntligen hemma!
Haha måste bara berätta, kanske inte låter så jätte kul för er men haha det var kul för oss iallafall!
Nu sista lektionen så hade vi spanska och i slutet av lektionen så skulle vi köra charader. Gissa vilken mening jag fick? "Jag växte upp här i Sverige". Så jäkla kul, vilka gester gör man för att säga "Sverige" i kropps språk, haha och ja växte var ju också rätt kul. Och vilka gissningar! Allt från navelsträng och bäbis till simma upp och döden.
En summering: Vi hade kul. :)

Nu är jag hemma iallafall, skönt. Ska försöka hitta på lite kul för helgen.

xoxo

Usch.. gillar inte mitt hår just nu. Men imorrn!


Morrn

Morrn på er!
Historia nu, ska skriva om Amelia Earhart. Kuuuul.
Mer kul sen.

puss

Natti

Har precis lagt på luren med R, jävla sötnos asså <3
Nu ska denna lilla flicka sova. Men först planera in lite i min nya planerings kalender!

Sweet dreams.

xoxo


2011-03-30

Längtar tills på fredag, ska kapa lite av barret (håret) och det ska slingas i massor. Bli ett riktigt barr helt enkelt. Sedan en massage på det. Gött.

Har blivit ganska dåligt på uppdateringen igen nu men jag får helt enkelt skylla på plugget. Prov och uppsatser hit och dit. Har en hel del och göra helt enkelt, en stressmage på det och det ser ganska vanligt ut tragiskt nog.

Åh gud, nu har min italienska lärare fixat en kopp varmchoklad till sig själv, fan vad sugen jag vart på kladdkaka! Eller den där vitchoklad-cheesecaken jag o jullan åt i helgen. Mumma. Blir nog att baka idag haha.

Förövrigt så ser mina planer för veckan ut så här:

Idag: Skola, plugg i massor. Baka?
Imorrn: -//- Dra till stallet en sväng?
Fredag: Skola en kort stund, Fixa barret, Massage och sen hem till älsklingen för fredagsmys.
Lördag: Vara med R hela helgen antar jag, plugga. Inga mer planer vad jag vet ännu.

Nu ska jag träna på att shoppa på italienska.

Arrividerci amicos.

Här delar jag med mig av mitt sug. :)


ha-begär

Just nu ligger det mycket vill-ha-begär på ett par tretorn advance och en gpa. Sen såklart en hel del annat men dom är prio ett till sommarn. Sen kanske en Kingsland Tricolor jacka eller en genomskinilg KL regnjacka. Vore grymt det med. Just nu är jag väldigt förälskad i min silvriga, LOVE.

Förövrigt var jag i stallet ett sväng idag. Hände inte så mycket, fixade mat och mocka åt lilla loppan. Gick inte på någpn promis då jag inte mår helt hundra tyvärr och så var det pissväder på det = Inget sug alls. Däremot ligger suget efter att rida igen, banan är snart framme från under snön. Glad chey.

Nu ska jag leta vidare och suktas bland hästgrejer. Vart riktigt sugen på ett "dubbel swarovski" men jag har ju faktiskt två stycken som är påväg hem till mig just nu. Haha. Men ha-begären lägger sig inte för det, trots att jag inte har en häst äns en gång! Än.



Dock får man det man betalar för, denna goding går på 1500:-

-

Jag vill ha en bästavän, en sån där riktig som alltid finns där.


tips

Min kära kusin Julia & hennes kompis Rebeckas blogg.
Uppdaterar en gång i timmen typ haha :) Nej men kika vettja.

http://finest.se/partyprinsessor

Pictures



Mitt pris



Jullan & Rulle



Jag o Julia red ut en sväng på lördan



Som sagt, inte mycket till spännande bilder men jag hoppas att det kommer lite mer blogg inspriation i veckan!

Vart fan tog hon vägen?

Ja vart fan har jag hållit hus?

Jo först och främst så har jag haft har så himla mycket i skolan, men det är ärligt talat en lame ursäkt.
Mina ursäkter är att jag kom tvåa i "Bästa Vara" under UF mässan. Tummen upp, tummen upp.
Sedan bar det av till Sthlm till mina underbara kussar och slagga där.
Skönt att bara kunna koppla av, uppleva gamla minnen på nytt och bara chilla och prata, och såklart ONYTTIGHETER. Ha det gött helt enkelt.
Så nu är jag hemma igen för alla er som har saknat mig. Blev precis hit skjutsad av Julia efter en tur från Ingarö hit till Uppsala fyllt med filosofi snack, haha.

Jag kommer med lite bilder senare, ärligt talat har jag glömt av kameran lite den senaste tiden men lite har jag iallafall, ska ta igen det, promise.


Italia

Som ni nog kommer märka så kommer jag vara rätt off idag jämfört med tidigare. Jag är nämnligen i skolan.
Jag har besegrat snuvan!

Nu är det italienska lektion på g.
Dags att öva på de där verben...

Arrividerci!


Inför sommaren

Inför sommaren 2011 önskar jag att jag har skaffat mig dessa:

1. Tretorn Advance Svarta
2. Kingsland Tricolor jackan i dessa färger
3. GPA tone in tone hjälm i svart


Men vi får väl se haha.


Ponnyakuten

Nu är det detta som gäller för min del :)


Jag är med i en tävling

Tänk vad söta dom skulle vara på Sunny - det vart bara ett måste! :)
Länk: http://ponnyryttare.shapemeup.se/2011/03/21/utlottning-av-lindor-fran-libresse/


Veckans övning

Veckans övning är RYGGNING dvs "gå bakåt"

En bra övning för att få hästen lyhörd och för hjälperna.Det blir också lättare att märka om hästen är ojämn tillexempel, som att den tar höger skänkel bättre än vänster eller tvärtom eller höger tygel bättre än vänster osv. Målet med övningen är alltså att hästen blir liksidig. Dvs "jämn" på båda sidor och accepterar att gå bakåt. Ryggning är en form av samling det vill säga att hästen rör sig på ett lugnt sätt, genom en bra ryggning att ta vikt på sina bakben. DOCK SKA MAN INTE ANVÄNDA RYGGNING SOM BESTRAFFNING! ALDRIG!

För att få till en korrekt ryggning måste hästen lära sig att ta drivning och förhållning. Man måste börja med att vara noga med hur hästen tar hjälperna innan man börjar påbörja ryggningen.

Det börjar med att hästen måste stå still i en halt och lyssna på ryttarens hjälper. T ex ifall ryttaren tar i höger tygel och ger höger skänkel så ska hästen flytta sig åt vänster. Vid det laget kommer hästen ta något steg bakåt, vilket blir början av en ryggning.

När du väl har fått till detta så håller du skänkeln mot hästens sida och möter med tygeln för att såsmåningom få hästen att ta ett steg bakåt. Nu förstår den dina hjälper. På så sätt kan du få till ett steg i taget. Sedan byter du sida, dvs skänkel och tygel på den andra sidan och börjar få hästen att lyssna på dessa hjälper och sedan gå bakåt. Öva på detta några gånger.

Sedan ska du lära hästen gå rakt bakåt. Det innebär att hästen måste acceptera skänkel och tygel lika mycket för att på så sätt gå rakt bakåt. För att få ihop detta korrekt drar du tillbaka bägge skänklar, men bara lite grann och därefter ger du en lätt drivning. Händerna ska stänga om tygeln vilket gör att du förhindrar att hästen går framåt, då backar hästen. Man kan också använda en sida i taget som man börja med men det är lättare att få hästen gå rakt om man gör bägge sidor samtidigt. På så sätt blir ryggningen balanserad och framförallt rak och kontrollerad.

Sitsen är även den viktig liksom vid all ridning. Du måste sitta rakt, men alltid vara med i hästens rörelseriktning med överdelen. Alltså du ska följa med bakåt när hästen går bakåt. Obs! Det ska vara mer en känsla en vad det ska synas. Du ska känna det i magen. Med hjälp av sitsen kan du också avgöra steglängden och balansen. Är du inte följsam så kommer hästen inte lyssna när du vill byta t ex stegländ eller tempo.

Eventuella saker som måste korrigeras:

  • Ett vanligt fel är att hästen drar upp huvudet. Det kallas att hästen går mot handen. Det som oftast har hänt vid det fallet är att hästen inte riktigt lyssnar på handen eller skänkeln. Då får man börja om igen och öva tills hästen lyssnar på en ordentligt. Om hästen inte är lösggjord och inte accepterar hand och skänkel och är avspänd så kommer det ta emot i kroppen att gå bakåt. Därför är det viktigt att börja om istället.
  • Om hästen går snett får du ha mer drivning från den skänkel som den går emot och eventuellt börja från start och kolla hjälperna.
  • Om hästen ryggar lite snett kan ryttaren fixa detta enkelt genom att med den tygeln på den sidan hästen går emot leder med den tygeln, dock ska inte hösten böjas utan bli rakare och på så sätt gå rakare bakåt.
  • Om hästen rusar istället och går för fort bakåt så rygga bara några steg (typ 2-3) sedan gör du halt, sedan rygga några steg, sen halt. Osv. Till slut lyssnar hästen mer på dig och det tempot du vill att den ska gå i.
  • Likadant kan du göra ifall hästen drar ner huvudet och "duckar" och därmed inte lyssnar för tygeln Med hjälp av att göra så så lär den sig backa i balans lär sig hålla formen i ryggningen, dvs bär sitt huvud och hals.
Glöm inte, övning ger färdighet!


UF

Nu jobbas det för fullt! Eller ja, lite iallafall!

Ska försöka lägga upp ett litet videoklipp senare. Så glöm inte att kika in! :)


Bajsmaskinen


Här har ni henne! Bajsmaskinen. Nej men gud vad hon skiter ner! Bokstavligttalat. Och på köpet brukar hon kissa ner allt och gräva ner det och stöka runt så när jag kommer är det alldeles utspritt och man kan fylla upp till två kärror med bara skit. Men idag hade hon iallafall gjort en "stig" av skit istället för att sprida ut allt över hela boxen. Haha making progress!










2011-03-22

Var nyss i stallet och svettades.
Japp nu verkar istiden vara förbi och våren börjar som sagt ta sin plats.
Dock är det två saker jag dissar.



Nämnligen leran och slasket.
När jag skulle ta och hämta Sunny i hagen så sjönk jag ner i ca en dm lera, när det igår var fruset. Så kan det gå! Men ridbanan börjar iallafall dyka upp allt mer, dröjer nog inte längetill tills vi kan rida på den, men det är väldigt mycket vatten där redan.






Rise and shine

Usch idag hade man siktet inställt på att ta sig till skolan, men icke. Kvar i sängen blev man med en tjock hals och täppt näsa. Nåväl jag har lite tid att jobba med plugg och mässan nu iallafall. Får väl ta tag i detta nu.

Just nu håller jag på och knåpar med mina annonser på hästnet.
I övrigt är väl dagens planer att bli frisk, jobba lite och dra till stallet en sväng.
Ska försöka knåpa ihop lite roliga inlägg också, bla övningar man kan använda när man rider :)


Kingsland

Jo i paketet var min nya jacka från mitt favoritmärke Kingsland.
Jätteskön!

Självklart kommenterade mamma färgen direkt, "Det ser ut som en alien" haha
Nej men jag tycker den är snygg i färgen! Silver, ovanligt och sticker ut lite.
Vad tycker ni om den? :)


Sökes

Hej! Nu efterlyser jag en gomänniska som har tiden och lusten att vilja knåpa ihop en bloggdesign till mig :) Självklart finns det en belöning ;)

Paket

Vad kan detta var måntro?...


Våren är påväg

Försökte ta lite bilder på pållen idag. Och det gick väl sådär haha. Hon skulle bara busa och mysa hela tiden, sen kom hennes hag-kompis Amelie också och skulle vara med! så 98% av alla bilder är suddiga eller har en eller två mular på bild.

Idag så gjorde jag det vanliga, fixade i stallet, dvs fodra, mocka, vattna, ryktade och så busade vi lite i paddocken. Bus-fia var riktigt sprallig idag! Och hon vart super glad när hon såg lite utav ridbanan dyka upp under snön och borra ner hela mulen och sen flemma hon. haha! Idag hade hon fått sitt stjärn-täcke på sig, cute!












<3

Jag är glad att jag har dig


Bäbis

Här är lite tillägg till förra inlägget, hittade nämnligen bilder på skruttan när hon var liten, i bakgrunden är hennes mamma! Hon var född 18 april 2007 förresten :)




Sun City E

Tänkte skriva lite om min kära lilla häst för er nya läsare och ni som behöver lite updatering om vad jag håller på med nu efter ponnysarna.

Jag har nu blivit privat ryttare och hjälper till med ett ungt sto på snart 4 år som heter Sun City E.
Hon är ett helsvart fullblodssto på ca 162 cm i mankhöjd, utan några som helst tecken förrutom tre små små vita fläckar från en operation tidigare i benet. Annars är hon helt korp-svart :)

Ägaren heter Lisbeth Nyberg och Sunny som hon kallas står i Kumla stallet (vid den "nya E4 rondellen") ca 3 min från mig. Nära och bra! Hon är ju då inte min egna häst men jag har blivit som en extra matte :) Typ fodervärd men ändå inte, haha. Svårt att förklara. Tanken är att vi ska träna upp oss lite för att senare komma ut på lite andra träningar och tävlingar såsmåningom. Sunny är efter Stravinsky XX och Epik.

Stravinsky (hennes pappa) är ett svart fullblod på 168cm. Det finns ingen annan fullblodshingst i Sverige som tävlat så framgångsrikt i dressyr.Han hade tidigare tävlat lite i gallop också. Han har flera avkommor som tävlar svåra klasser i hoppning och dressyr.

Mamman vet jag inte så mycket om, bara att hon var/är skäck, ganska liten (runt 150-155).

Sunny har visat både framsteg som dressyr och hopphäst. Dock har hon något "mystisk" som gömmer i bak då hon har börjat att gå ganska stelt med korta steg utan påskjut och har ont i hasorna. Men tyvärr har man sökt efter problemet utan resultat, varken vetrinär eller kiropraktor/massör/hovslagare hittar något. Så nu håller vi på och provar olika metoder för att försöka hitta problemet.

Så just nu har jag inte ridit på ett tag, men vi tränar lite på kommunikationen med frihetsdressyr osv.

Sunny är världens goaste att pyssla med och är väldigt gosig av sig. Hon älskar att bli kliad runt huvudet och nacken! Hon älskar uppmärksamhet och är villig och lära sig nya saker. Väldigt nyfiken av sig! Dock är hon ju ett sto och har sina stoiga stunder hon med, men dom dyker inte upp lika ofta. Världens raraste och sötaste häst! Jag har inga ridbilder på henne ännu och mest gamla bilder, men jag tänker fota lite idag och imorrn när jag tränar frihetsdressyr med henne, än så länge är det mer horsemanship.


















Måndag

Som start på denna måndag så vart det bad av hundar.



Nu blir det att ta tag i lite skolarbete. Och så har vi mässan på torsdag också...

Det gör ont

Jag kan ju inte påstå att jag inte saknar det, jag kan inte dölja det, jag kan ju inte ljuga och säga att det inte gör ont, jag kan inte säga att jag inte gråter varje dag, jag kan inte säga att jag nånsin kommer släppa det. Det är trots allt en stor del av mitt liv, mitt hästtönt liv, min ponny tid är nu förbi. Iallafall tävlandet. Det gick alldeles för fort. Men nu hjälper jag andra små ponnyryttare :)
Här kommer en bildbomb.



































Jag kommer, jag är nästan där

I det ntystädade rummet dunkas nu Veronica Maggio.

Jag har bestämt mig nu, med lite vårkänslor i kroppen i samband med en gnutta livsglädje bland allt stress, feber och allmänt elände, jag ska ta tag i bloggen. Inte bara för er skull, ni gulliga människor som läser och följer mig trots torka, men mest för mig själv. En blogg är ju trots allt en slags dagbok. Så nu ger jag mig själv en chans.

Btw, ni som såg dagens avsnitt av solsidan, kyrkan som var med var Ingarö kyrka - där har min kära tjocka släkt (mammas sida) haft allt, bröllop, dop och så älskade morfars begravning. Så ni som inte lärt er något nytt idag -  varsågod! En nyhet rikare. Hehe.


RSS 2.0