Veckans övning

Veckans övning är RYGGNING dvs "gå bakåt"

En bra övning för att få hästen lyhörd och för hjälperna.Det blir också lättare att märka om hästen är ojämn tillexempel, som att den tar höger skänkel bättre än vänster eller tvärtom eller höger tygel bättre än vänster osv. Målet med övningen är alltså att hästen blir liksidig. Dvs "jämn" på båda sidor och accepterar att gå bakåt. Ryggning är en form av samling det vill säga att hästen rör sig på ett lugnt sätt, genom en bra ryggning att ta vikt på sina bakben. DOCK SKA MAN INTE ANVÄNDA RYGGNING SOM BESTRAFFNING! ALDRIG!

För att få till en korrekt ryggning måste hästen lära sig att ta drivning och förhållning. Man måste börja med att vara noga med hur hästen tar hjälperna innan man börjar påbörja ryggningen.

Det börjar med att hästen måste stå still i en halt och lyssna på ryttarens hjälper. T ex ifall ryttaren tar i höger tygel och ger höger skänkel så ska hästen flytta sig åt vänster. Vid det laget kommer hästen ta något steg bakåt, vilket blir början av en ryggning.

När du väl har fått till detta så håller du skänkeln mot hästens sida och möter med tygeln för att såsmåningom få hästen att ta ett steg bakåt. Nu förstår den dina hjälper. På så sätt kan du få till ett steg i taget. Sedan byter du sida, dvs skänkel och tygel på den andra sidan och börjar få hästen att lyssna på dessa hjälper och sedan gå bakåt. Öva på detta några gånger.

Sedan ska du lära hästen gå rakt bakåt. Det innebär att hästen måste acceptera skänkel och tygel lika mycket för att på så sätt gå rakt bakåt. För att få ihop detta korrekt drar du tillbaka bägge skänklar, men bara lite grann och därefter ger du en lätt drivning. Händerna ska stänga om tygeln vilket gör att du förhindrar att hästen går framåt, då backar hästen. Man kan också använda en sida i taget som man börja med men det är lättare att få hästen gå rakt om man gör bägge sidor samtidigt. På så sätt blir ryggningen balanserad och framförallt rak och kontrollerad.

Sitsen är även den viktig liksom vid all ridning. Du måste sitta rakt, men alltid vara med i hästens rörelseriktning med överdelen. Alltså du ska följa med bakåt när hästen går bakåt. Obs! Det ska vara mer en känsla en vad det ska synas. Du ska känna det i magen. Med hjälp av sitsen kan du också avgöra steglängden och balansen. Är du inte följsam så kommer hästen inte lyssna när du vill byta t ex stegländ eller tempo.

Eventuella saker som måste korrigeras:

  • Ett vanligt fel är att hästen drar upp huvudet. Det kallas att hästen går mot handen. Det som oftast har hänt vid det fallet är att hästen inte riktigt lyssnar på handen eller skänkeln. Då får man börja om igen och öva tills hästen lyssnar på en ordentligt. Om hästen inte är lösggjord och inte accepterar hand och skänkel och är avspänd så kommer det ta emot i kroppen att gå bakåt. Därför är det viktigt att börja om istället.
  • Om hästen går snett får du ha mer drivning från den skänkel som den går emot och eventuellt börja från start och kolla hjälperna.
  • Om hästen ryggar lite snett kan ryttaren fixa detta enkelt genom att med den tygeln på den sidan hästen går emot leder med den tygeln, dock ska inte hösten böjas utan bli rakare och på så sätt gå rakare bakåt.
  • Om hästen rusar istället och går för fort bakåt så rygga bara några steg (typ 2-3) sedan gör du halt, sedan rygga några steg, sen halt. Osv. Till slut lyssnar hästen mer på dig och det tempot du vill att den ska gå i.
  • Likadant kan du göra ifall hästen drar ner huvudet och "duckar" och därmed inte lyssnar för tygeln Med hjälp av att göra så så lär den sig backa i balans lär sig hålla formen i ryggningen, dvs bär sitt huvud och hals.
Glöm inte, övning ger färdighet!


Kommentarer
Postat av: Anonym

Det är inte bra att ha ryggning som en övning. Det är inte naturligt för de och de tar det som en bestraffning. Det har bland annat Kyra Kyrklund, Malin Bayard och Jan Brink sagt ;)

2011-03-22 @ 18:39:57
Postat av: Cornelia

Nej det är väl olika hur man ser på det, man får välja själv hur och vad man vill träna, jag ger bara lite tips. :) Själv tränar jag inte ryggningar så ofta, bara lite då och då. Sen bestraffning vet jag inte, det beror ju på hur man utför det, använder du ryggning som bestraffning annars (vilket är helt fel) så kanske du borde tänka om. Jag har aldrig sagt att jag är en expert, jag ger bara tips på vägen.



Nästa gång kan du skriva ditt namn istället för "Anonym". Annars är det som att prata med luft, man får stå för det man säger/skriver.



Men tack för kommentaren!

2011-03-22 @ 19:42:03
Postat av: SVAR

Förresten så var denna övning tipsad av Kristian von Krusenstierna. :)

2011-03-22 @ 19:47:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0